Netwerk event met Hamid Aït AbderrahimSinds 1 juli 2022 is Prof. Dr. Hamid Aït Abderrahim de General Manager van MYRRHA. Hij was adjunct directeur-generaal van het SCK CEN, het Belgisch studiecentrum voor kernenergie. Hij geeft les in reactor en kernfysica aan de “Université Catholique de Louvain (UCLouvain) aan de afdeling werktuigbouwkunde aan "Ecole Polytechnique de Louvain (EPL)".

Sinds 1998 was hij bij SCK CEN directeur van het MYRRHA project, een systeem aangedreven door een versneller waarbij een subkritische Pb-Bi gekoelde reactor wordt aangedreven door een krachtige lineaire protonen deeltjesversneller dankzij een spallatie neutronen bron.

Hij is of was coördinator van verschillende projecten binnen het kaderprogramma van de Europese Commisie voor het onderzoek gelinkt aan geavanceerde nucleaire systemen en geavanceerde nucleaire splijtstof cyclus.

Hij is is auteur van meer dan 100 wetenschappelijke publicaties in internationale tijdschriften en conferenties en is lid van verschillende wetenschappelijke raden, onderzoeksinstellingen of internationale instituten zoals:

  • Lid van de Federale Raad van Wetenschapsbeleid van België BELSPO
  • Vice-voorzitter van het Nuclear Science Committee (NSC) of OECD/NEA
  • Lid van de wetenschappelijke raad van EDF (Electricité de France)
  • Lid van het internationaal adviescomité van J-PARC: Japan Proton Accelerator Research Complex
  • Gewezen voorzitten van SNETP - Sustainable Nuclear Energy Technology Platform
  • Lid van de Belgische sectie van de World Energy Council (https://www.worldenergy.org/impact-communities/members/entry/belgium)
  • Lid van de wetenschappelijke raad van het nucleair onderzoekcentrum van Birine van COMENA in Algerije.

In februari 2015 ontving hij een eredoctoraat aan de Kaunas University of Technology van Litouwen voor zijn persoonlijke prestaties en zijn langdurige samenwerking met de Kaunas University of Technology en in het bijzonder met het Baršauskas Ultrasound Research Institute voor de ultrasone visualisatie in vloeibare metalen.

Hij is zeer actief in het verenigingsleven in de uitwisseling met het Zuiden zoals de de Aïn El Kheir Club dewelke hij zelf heeft opgericht in 2015 en waarvan hij voorzitter is, alsook verschillende verenigingen gelinkt aan de Algerijnse gemeenschap in België en Luxemburg.

Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, werd hij in april 2014 door Zijne Majesteit Filip, Koning der Belgen benoemd tot “Grootofficier in de Kroonorde” en dit voor zijn persoonlijke bijdrage aan de wetenschappelijke uitstraling van België op gebied van nucleaire energiewetenschap en het sluiten van de brandstofcyclus.

Praktisch


Locatie:Crowne Plaza Brugge don 21 Start: donderdag 21 september 2023 19:00
don 21 Einde: donderdag 21 september 2023 23:00