Ontbijtboek met Rudy AernoudtEuropa. Een blik achter de schermen

Sinds haar oprichting hebben de vele crisissen waarmee de Europese Unie wordt geconfronteerd, haar gedwongen zichzelf telkens opnieuw te heruitvinden om zo de nieuwe maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Hoe zijn deze ontwikkelingen mogelijk gemaakt? Hoe zijn we gekomen waar we nu zijn met Europa?

Op basis van zijn rijke ervaring biedt Professor Rudy Aernoudt, momenteel senior economist bij de Europese Commissie, ons een diepgaande en ongekende analyse van het functioneren en disfunctioneren van Europa en de uitdagingen waarmee het wordt geconfronteerd. In zijn gekende directe stijl en zonder taboes identificeert hij de "12 werken van Hercules" die nodig zijn om de Europese Unie op een pragmatische manier te hervormen, gaande van de interne markt tot klimaatkwesties via her-industrialisatie.

Rudy Aernoudt is een 'eurocraat', niet in de pejoratieve zin die vaak wordt toegegeven, maar in de zin van een man die Europa van binnenuit heeft ervaren en de innerlijke werking ervan perfect kent. Gezien hij in het Economisch en Sociaal Comité, de Europese Raad en de Commissie heeft gewerkt, vele plenaire vergaderingen van het Parlement heeft bijgewoond; en vanuit zijn functies als Europees kabinetschef, speciaal adviseur van de Europese president en senior economist, biedt hij ons een diepgaande en kritische analyse van het Europa. Dit alles zonder in het jargon van Eurocraten te vervallen, waardoor zijn werk voor iedereen toegankelijk wordt.

De auteur besluit: « Europa is een feniks. Hoe dieper de crisis, hoe meer er mogelijk is. De institutionele crisis leidde tot het project van de eenheidsmarkt, de bankencrisis leidde tot de bankenunie en de covidcrisis maakte mogelijk wat nooit eerder gelukt was: de uitgifte van Europese obligaties. Het is alsof Europa slechts kon ontstaan en slechts kan evolueren dankzij crisissen». Het kordate optreden van Europa in de Ukraine crisis bevestigt eens te meer deze stelling. De Ukrainecrisis zorgt voor een versnelling van de energietransitie (Europa betaalt dagelijks 660 miljoen euro voor gas aan Rusland, goed voor 200 nieuwe Russische T-90 gevechtstanks) en vermoedelijk de oprichting van een tweede herstelfonds. Er kwamen bijtende economische sancties. De jacht op de oligarchen rond Vladimir Poetin werd geopend. Rusland werd afgekoppeld van het internationale betalingssysteem Swift en uit het Europees luchtruim gebannen. En Europa besliste wapenleveringen aan Oekraïne te financieren.

Rudy Aernoudt is professor financieel management en Europees ondernemingsbeleid aan de UGent en de Universiteit van Nancy. Hij is tevens senior economist aan de Europese commissie. Hij heeft een uitgebreide internationale en Europese ervaring (MIT, Europese Commissie, Europese Raad en Europees Sociaal en Economisch Comité); meervoudig kabinetschef (Federaal, Vlaams, Waals en Europees). Hij was secretaris-generaal van het departement economie en innovatie in België en directeur-generaal van OLPC (one laptop per child, spin-off MIT) en curator TEDx Brussels. Hij heeft een drievoudige master: Thomistische Filosofie (KUL), Economie (KUL) en Europese economie (Europacollege).

Hij is medeoprichter van EBAN, het European Business Angels Network, oprichter van FREE (de stichting voor het onderzoek naar onderwijs en ondernemerschap) en ACE (groeiacademie voor ondernemingen). Daarnaast is hij columnist (FD Magazine, CXO en Trends) en auteur van verschillende boeken (30+) en papers (300+) over corporate finance, politiek en economie. Zijn handboek 'Financial Management in Practice' is een standaardwerk zowel in de academische als de zakenwereld. In zijn boek ‘Coronacrisis: elektroshock voor België?’ geeft hij zijn visie over de toekomst van België en in zijn recentste boek ‘Europa een blik achter de schermen’ geeft hij zijn visie over de toekomst van Europe. Hij ontving verschillende prijzen zoals de prijs voor politiek moed, de prijs voor beste Europese ondernemerschapsplan en de prestigieuze Aron-Condorcet prijs voor democratie. Hij is gender ambassadeur bij X-kwadraat.

Praktisch


Locatie:Radisson Blu Hotel, Frank Van Ackerpromenade 17, 8000 Brugge (parking aan het station) don 16 Start: donderdag 16 februari 2023 07:45
don 16 Einde: donderdag 16 februari 2023 10:00